MCQs

1. True regarding the following statements is all except
1. 500 ml of normal saline contains 77 mEq of Na+
2. 50 ml 25% dextrose gives 50 kcals of energy
3. 20 ml 15% potassium chloride contains 40 meq of K+
4. 10 ml of calcium chloride contains 9 meq of Ca++
Ans. 2
2. External ear is developed from
1. First branchial arch
2. First and second branchial arch
3. Second and Third branchial arch
4. Second branchial arch
Ans. 2
3. True about tympanic membrane is all except
1. Tympanic membrane is attached to annulus ring made of fibrous cartilage
2. Lined by stratified epithelium in continuity with external auditory canal
3. It is inclined at an angle of 35 degrees to the meatus
4. It has sensory supply via the auriculotemporal branch of the Mandibular Nerve
Ans. 3
4. A 12 year old child came presenting with nasal obstruction. On examination there was a bilobed polyp protruding from the right nasal cavity. The management of this child is
1. Medical treatment till she is 18 years of age
2. Caldwell luc operation to be done
3. Endoscopic sinus operation
4. Polypectomy
Ans. 4
5. Treatment of choice for a patient with inverted papilloma of right side of nasal cavity is
1. Partial Maxillectomy
2. Total Maxillectomy
3. Local excision
4. Radiotherapy
Ans. 2
6. A child presenting with history of nasal obstruction since 5 years and with epistaxis since 1 year. CT scan showed a tumor arising in left nasal cavity and extending into the nasopharynx as well. It was decided that she requires surgery. The best approach required for resection of
the tumor is
1. Transpalatal
2. Sublabial
3. Transmaxillary
4. Lateral rhinotomy
Ans. 4
7. A child presented with history of unilateral purulent nasal discharge with occasional bloody discharge from the same side. The diagnosis is
1. Antrachoanal polyp
2. Foreign body
3. Angiofibroma
4. Rhinosporidiosis
Ans. 3
8. In which of the following operations is the Eustachian tube closed
1. Modified radical mastoidectomy
2. Radical mastoidectomy
3. Endolymphatic decompression
4. Attico antrotomy
Ans. 2
9. Modified Radical operation is done in all the following conditions except
1. Cholesteatoma
2. Coalescent mastoidectomy
3. Deafness with fascial palsy
4. Cholestatoma with sensory neural deafness
Ans. 2
10. Schwartz sign is seen in
1. Glomus jugulare
2. Otosclerosis
3. Tympanic granuloma
Ans. 2

Post a Comment